Дихателна гимнастика

Дихателна гимнастика

Дихателните упражнения премахват стреса и напрежението, носят спокойствие, продават усещане за бодрост и вътрешна уравновесеност. Дихателната гимнастика е лесна за приложение.

Застанете в поза „лотус” (виж снимката). Ако това ви е невъзможно, просто кръстосайте краката си. Гърбът трябва да е идеално изправен, раменете отпуснати, очите затворени. Жеста, който е направен с ръцете се нарича :мудра” – това е практикуване на йога с пръстите на ръцете. Съберете палеца и показалеца, като държите другите пръсти отворени. Поставете дланите нагоре, върху двете колена. Мудрите действат на телесно и психическо ниво, затвореният кръг от палеца и показалеца символизира целта на Йогата – обединяване на тялото, ума и духа.

Тази мудра е универсално средство за премахване на душевно напрежение, стимулиране на паметта и концентрацията, проясняване на ума. На физическо ниво повлиява на безсънието и сунлвостта, депресията или високото кръвно налягане. Тя се свързва със белия цвят – новото начало и завършека.

Визуализирайте белия цвят докато изпълнявате дихателните упражнения. Започнете със силно издишане, стараейки се да изхвърлите застоялия въздух в долната част на белия дроб. Така ще повишите количеството кислород в тялото си, а то пречиства ума и подобрява концентрацията. Издишването трябва да е кратко, енергично, шумно, със свиване на коремните мускули, а вдишването бавно, пасивно и беззвучно. Последователното свиване и изпускане на диафрагмата тонизира стомаха, сърцето и черния дроб. Направете 8 такива дихателни цикъла, след което преминете през бавно вдишване през носа и два пъти по-бавно издишване през устата. Също повторете 8 пъти.

Третото дихателно упражнение, което ще направим, охлажда тялото. Облекчава глада и жаждата и се смята че прави чертите на лицето по-красиви. Поемете въздуха през устата със свистящ звук и бавно като върхът на езика е опрян в небцето. Постарайте се да задържите дъха максимално дълго и издишайте през носа. Отново повторете 8 пъти, като с времето, може да увеличите бройките.

С това нашата тренировка завършва. Убедени сме че с времето и постоянството ще се почувствате страхотно!

Вашият коментар